Tips voor bruidsparen

De beste tips voor de mooiste trouwfoto’s

Ken je dat? Je struint over het strand en maakt een foto van het prachtige uitzicht. Later achter de laptop bekijk je de foto en denkt: “in het echt was het toch even wat mooier”. Hoe jullie bruiloft er ook uitziet: klein, intiem, epic, vintage, modern, traditioneel of heel anders: je doet je stinkende best om er het allermooiste van te maken. Dat wil je vastgelegd hebben in de trouwreportage! En als het even kan op zo’n manier dat je later al die mooie momenten weer op dezelfde manier kunt beleven. Hieronder vind je een aantal tips voor de mooiste trouwfoto’s!

Bruidsfotografie en de voorbereiding

De meligheid, geworstel met de jurk, nerveuze ouders, stropdassen in de knoop… De voorbereiding is absoluut één van mijn favoriete momenten van de dag.

Zowel bij de voorbereiding van de bruid als de bruidegom geldt dat een ruime en lichte kamer de mooiste foto’s oplevert. Bij de opmaak van de bruid is het bijvoorbeeld een goed idee om de spiegel voor het raam te zetten. Gooi ook alle onnodige rommel lekker in een andere kamer. Op die manier voorkom je teveel storende elementen in de foto’s. Maar tegelijkertijd… maak je niet al teveel zorgen: een beetje rommel hoort er natuurlijk een beetje bij.

Vaak zijn ook familie en/of vrienden aanwezig bij de voorbereiding. Denk eraan dat zij waarschijnlijk ook aangekleed op de foto willen staan. En zijn er mooie sierraden of andere bijzondere kledingstukken die je op de foto wilt hebben? Leg ze vooral klaar!

Het is niet nodig dat de ‘hele’ voorbereiding vastgelegd wordt. Daar zul je zelf ook vast geen zin in hebben. Het gaat mij dus voornamelijk om het laatste gedeelte: de finishing touch. Bij de gemiddelde bruiloft zijn de laatste 45 à 60 minuten genoeg om goed de sfeer te pakken.

Tips-trouwfotografie-voorbereiding-002
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-006
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-003
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-019
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-005
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-008
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-009
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-012
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-014
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-015
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-018
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-016
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-020
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-021
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-004

Tips voor de fotoshoot

Denk jij: “Fotoshoot, joepie!”? Of denk je juist: “Fotoshoot… meh”. Wat je reactie ook is: laten we de fotoshoot in perspectief bekijken. Het is bij lange na niet het belangrijkste deel van de dag. Het is zelfs niet het belangrijkste deel voor de trouwreportage. Een foto van je moeder die een traantje wegpinkt of de schaterlach van je broer zal na 10, 20, 50 jaar veel waardevoller zijn. Het gaat om de verhalen, de momenten, de kleine spontane dingen. Deze foto’s zijn belangrijker dan die ene foto van jullie in dat mooie bos met de perfecte compositie.

Waar?

Maar toch: als jullie toch zo mooi gekleed zijn, is het fijn om foto’s te hebben waarop goed te zien is hoe jullie eruit zien. Én om een beetje lol te hebben natuurlijk. Ik kan helaas geen complete lijst geven van alle mooie plekjes in Nederland, maar ik kan wel per omgeving kijken wat in aanmerking komt en hoe jullie optimaal kunnen shinen. Dit doe ik dus altijd in overleg.

Hoe lang?

Het verschilt nogal hoe lang de shoot duurt, maar veel bruidsparen kiezen voor een tijdspanne van één tot anderhalf uur (exclusief reistijd). Uiteraard sta ik helemaal open voor een kortere (of zelfs langere) fotoshoot, maar ik weet uit ervaring dat ik in deze tijd een mooie variatie aan foto’s kan schieten zonder dat we hoeven te haasten.

Scary!

Vind je het spannend om een fotoshoot te doen? Maak je geen zorgen: meer dan de helft van alle stellen geven dat van tevoren aan en het komt altijd weer goed. Wil je jezelf toch gerust stellen? Vraag per mail naar de mogelijkheden.

Wanneer?

Ontmoeten jullie elkaar voor het eerst tijdens de ceremonie? In dat geval kunnen we de fotosessie niet vóór de ceremonie doen. Geen probleem! Je kunt dan meteen ná de ceremonie of tijdens de receptie er tussenuit glippen voor toffe foto’s. Bedenk wel dat je gedurende die tijd niet met je gasten kunt borrelen. Dat vinden velen jammer, dus de meeste bruidsparen kiezen daarom een plek voor de fotoshoot die geen lange reistijd vereist. Meestal is dat in de buurt van de trouwlocatie.

Als jullie elkaar daarentegen zien voordat de ceremonie begint, geeft dat voor de fotosessie meer mogelijkheden. Je hoeft de gasten dan niet alleen te laten en we zijn flexibeler in het kiezen van een toffe plek.

Ongeacht wanneer jullie elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens de bruiloft: het is ook altijd nog mogelijk om een kort fotomoment in te lassen tijdens het zogenaamde ‘golden hour’. Zo kunnen we aan het einde van het diner nog even stiekem naar buiten gaan voor een prachtige zonsondergang. En je raadt het al: dit is enigszins afhankelijk van het weer ;)

0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-056
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-055
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-032
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-030
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-053
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-036
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-027
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-051
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-031
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-035
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-022
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-049
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-037
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-038
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-042
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-043
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-018
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-044
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-050
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-046
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-047
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-048
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-052
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-054

Regen

Regen… Helaas regent het wel eens in Nederland. Gelukkig niet altijd de hele dag, maar is het is altijd goed om een plan B te verzinnen voor de fotoshoot. Misschien de feestlocatie voordat die gevuld is met jullie gasten? Of we zoeken naar een fotogenieke binnenlocatie in de buurt van jullie trouwlocatie.

Of we daadwerkelijk gebruik moeten maken van dit plan B zal blijken uit het weerbericht. Eén ding weet ik wel: ik heb nog nooit een bruiloft meegemaakt die is verpest door de regen. Maak je dus vooral geen zorgen!

Groepsfoto’s op de bruiloft

Voor velen een verplicht nummer, maar ik weet uit eigen hand dat dit soort foto’s na een paar jaar alleen maar belangrijker wordt. Niet zo gek ook: wanneer komen al je familieleden en vrienden samen op één plek? Doen dus! Ook al is het heel bescheiden. De kans is wel groot dat dit onderdeel rommelig verloopt en daardoor langer duurt dan wenselijk. Daarom wat tips!

Maak een lijstje en drop deze bij je ceremoniemeester, weddingplanner, of iemand die hard en autoritair kan schreeuwen. De meeste bruidsparen hebben 8 groepen die ze apart op de foto willen. Typisch gezien zijn dat de volgende opstellingen zoals je die hieronder ziet:

  • Bruidspaar + familie bruid
  • Bruidspaar + beide families
  • Bruidspaar + familie bruidegom
  • Bruidspaar + getuigen
  • Bruidspaar + vrienden bruid
  • Bruidspaar + alle vrienden
  • Bruidspaar + vrienden bruidegom
  • Bruidspaar + alle (dag)gasten

Een dergelijke volgorde is ook het meest efficiënt. Houd er bovendien rekening mee dat elke groep 2 tot 3 minuten in beslag neemt. Dat lijkt wel erg lang, maar er staat altijd wel een getuige te roken op een afgelegen plek.

Plan de groepsfoto’s ook niet direct in na de ceremonie. Dit ivm felicitaties van gasten.

0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-046
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-047
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-048
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-049

Het feest

Een goed feest wordt steeds gezelliger naarmate de avond vordert. Mensen doen een 11e drankje, proberen nog even een keer de moonwalk en maken een praatje met de oom van de bruidegom. Als trouwfotograaf probeer ik de sfeer van het feest vast te leggen, maar daarvoor is het niet per se noodzakelijk om de hele avond aanwezig te blijven.

Meestal is er een centraal moment waarna het feest onverstoord doorgaat: een openingsdans, het aansnijden van de taart, een samba band, een toost, etc, etc. Ons advies is doorgaans dat ik nog een uur blijf ná dit moment om de sfeer van het feest vast te leggen.

0Tips-trouwfotografie-feest-050
0Tips-trouwfotografie-feest-066
0Tips-trouwfotografie-feest-051
0Tips-trouwfotografie-feest-062
Portfolio 2019 Trouwfotograaf NDSM Pllek 613
0Tips-trouwfotografie-feest-052
0Tips-trouwfotografie-feest-053
Portfolio 2019 bruidsfotografie openingsdans 996
0Tips-trouwfotografie-feest-056
0Tips-trouwfotografie-feest-065
0Tips-trouwfotografie-feest-057
0Tips-trouwfotografie-feest-059
0Tips-trouwfotografie-feest-061

Enjoy

Een beetje een inkoppertje, maar niet minder waar: laat het los en geniet ervan! “Eat, drink and be merry!” Dat is het leukste én het levert de mooiste foto’s op. Maar even serieus: geniet ervan!

0Tips-trouwfotografie-enjoy-064
0Tips-trouwfotografie-enjoy-065
0Tips-trouwfotografie-enjoy-066
0Tips-trouwfotografie-enjoy-067
0Tips-trouwfotografie-enjoy-068
0Tips-trouwfotografie-enjoy-069
0Tips-trouwfotografie-enjoy-070
0Tips-trouwfotografie-enjoy-071
0Tips-trouwfotografie-enjoy-072
0Tips-trouwfotografie-enjoy-073

Meer tips nodig? Of heb je misschien nog geen bruidsfotograaf gevonden?

Neem dan contact op voor meer informatie.

We zijn nog aan het verkennenHeel grootWe boeken het liefst meteen
Onze beschikbaarheid ook via sms/whatsapp ontvangen? Vul hier een telefoonnummer in! Dit is vooral handig aangezien e-mails in toenemende mate in spamfilters blijven hangen.