Tips voor bruidsparen

De beste tips voor de mooiste trouwfoto’s

Ken je dat? Je struint over het strand en maakt een foto van het prachtige uitzicht. Later achter de laptop bekijk je de foto en denkt: “in het echt was het toch even wat mooier”. Hoe jullie bruiloft er ook uitziet: klein, intiem, epic, vintage, modern, traditioneel of heel anders: je doet je stinkende best om er het allermooiste van te maken. Dat wil je vastgelegd hebben in de trouwreportage! En als het even kan op zo’n manier dat je later al die mooie momenten weer op dezelfde manier kunt beleven. Hieronder vind je een aantal tips voor de mooiste trouwfoto’s!

Bruidsfotografie en de voorbereiding

De meligheid, geworstel met de jurk, nerveuze ouders, stropdassen in de knoop… De voorbereiding is absoluut één van onze favoriete momenten van de dag!

Zowel bij de voorbereiding van de bruid als de bruidegom geldt dat een ruime en lichte kamer de mooiste foto’s oplevert. Bij de opmaak van de bruid is het bijvoorbeeld een goed idee om de spiegel voor het raam te zetten. Gooi ook alle onnodige rommel lekker in een andere kamer. Op die manier voorkom je teveel storende elementen in de foto’s. Maar tegelijkertijd… maak je niet al teveel zorgen: een beetje rommel hoort er natuurlijk een beetje bij!

Vaak zijn ook familie en/of vrienden aanwezig bij de voorbereiding. Denk eraan dat zij misschien ook aangekleed op de foto willen staan. En zijn er mooie sierraden of andere bijzondere kledingstukken die je op de foto wilt hebben? Leg ze vooral klaar!

Het is natuurlijk niet nodig dat de ‘hele’ voorbereiding vastgelegd wordt. Daar zul je zelf ook vast geen zin in hebben. Het gaat ons dus voornamelijk om het laatste gedeelte: de finishing touch. Bij de gemiddelde bruiloft zijn de laatste 45 à 60 minuten genoeg om goed de sfeer te pakken!

Tips-trouwfotografie-voorbereiding-002
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-006
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-003
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-019
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-005
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-008
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-009
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-012
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-014
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-015
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-018
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-016
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-020
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-021
Tips-trouwfotografie-voorbereiding-004

Tips voor de fotoshoot

Denk jij: “Fotoshoot, joepie!”? Of denk je juist: “Fotoshoot… meh”. Wat je reactie ook is: laten we de fotoshoot even in perspectief bekijken. Het is bij lange na niet het belangrijkste deel van de dag. Het is zelfs niet het belangrijkste deel voor de trouwreportage. Een foto van je moeder die een traantje wegpinkt of de schaterlach van je broer zal na 10, 20, 50 jaar veel waardevoller zijn. Het gaat om de verhalen, de momenten, de kleine spontane dingen die haast onzichtbaar zijn tijdens grote momenten. Deze foto’s zijn belangrijker dan die ene foto van jullie in dat mooie bos met de perfecte compositie.

Waar?

Maar toch: als jullie toch zo mooi gekleed zijn, is het fijn om foto’s te hebben waarop goed te zien is hoe jullie eruit zien. Én om een beetje lol te hebben natuurlijk. We kunnen helaas geen complete lijst geven van alle mooie plekjes in Nederland, maar we kunnen wel per omgeving kijken wat in aanmerking komt en hoe we jullie kunnen laten shinen! Dit zullen we dus altijd in overleg doen.

Hoe lang?

Hoe lang zo’n shoot duurt, verschilt nogal, maar de meeste bruidsparen kiezen ervoor om één tot anderhalf uur in te plannen (exclusief reistijd). Uiteraard staan we helemaal open voor een kortere (of zelfs langere) fotoshoot, maar we weten ervaring dat we in deze tijd een mooie variatie aan foto’s kunnen schieten zonder dat we hoeven te haasten.

Scary!

Vind je het spannend om een fotoshoot te doen? Maak je geen zorgen: meer dan de helft van alle stellen geven dat van tevoren aan en het komt altijd weer goed. Wil je jezelf toch gerust stellen? Kijk hier voor meer informatie over een leuke loveshoot.

Wanneer?

Ontmoeten jullie elkaar voor het eerst tijdens de ceremonie? In dat geval is het natuurlijk niet mogelijk om de fotosessie vóór de ceremonie te plaatsen. Geen probleem! Je kunt dan meteen ná de ceremonie of tijdens de receptie er tussenuit glippen om toffe foto’s te nemen. Bedenk je wel dat je gedurende die tijd niet met je gasten kunt kletsen en borrelen… Dat vinden velen uiteraard jammer, dus de meeste bruidsparen kiezen daarom voor de fotoshoot een plek waarvoor we niet ver hoeven te reizen. Meestal is dat dus om en rond de trouwlocatie.

Als jullie daarentegen een ontmoeting hebben voordat de ceremonie begint, geeft dat voor de fotosessie meer mogelijkheden. Het is dan niet nodig om de gasten alleen te laten en we zijn flexibeler in het kiezen van een toffe plek.

Ongeacht wanneer jullie elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens de bruiloft: het is ook altijd nog mogelijk om een kort fotomoment in te lassen tijdens het zogenaamde ‘golden hour’. Zo kunnen we aan het einde van het diner nog even stiekem naar buiten gaan voor enkele foto’s tijdens een prachtige zonsondergang. En je raadt het al: dit is enigszins afhankelijk van het weer ;)

0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-056
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-055
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-032
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-030
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-053
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-036
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-027
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-051
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-031
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-035
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-022
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-049
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-037
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-038
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-042
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-043
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-018
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-044
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-050
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-046
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-047
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-048
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-052
0Tips-trouwfotografie-fotoshoot-054

Regen

Regen… Helaas regent het best vaak in ons kikkerlandje. Gelukkig niet altijd de hele dag, maar is het is altijd goed om een plan B te verzinnen voor de fotoshoot. Misschien kunnen we terecht bij de feestlocatie voordat die gevuld is met jullie gasten? Of we zoeken naar een fotogenieke binnenlocatie in de buurt van jullie trouwlocatie!

Of we daadwerkelijk gebruik moeten maken van dit plan B zal moeten blijken uit het weerbericht enkele dagen voor de bruiloft. Eén ding weten we wel: we hebben nog nooit een bruiloft meegemaakt die is verpest door de regen. Maak je dus vooral geen zorgen!

Groepsfoto’s op de bruiloft

Voor velen een verplicht nummer, maar uit ervaring weten we dat dit soort foto’s na een paar jaar alleen maar belangrijker worden. Niet zo gek natuurlijk: wanneer komen al je familieleden en vrienden nu samen op één plek? Doen dus! Ook al is het heel bescheiden. De kans is wel groot dat dit onderdeel rommelig verloopt en daardoor langer duurt dan wenselijk. Daarom wat tips!

Maak een lijstje en drop deze bij je ceremoniemeester, weddingplanner, of iemand die hard en autoritair kan schreeuwen. De meeste bruidsparen hebben 8 groepen die ze apart op de foto willen. Typisch gezien zijn dat de volgende opstellingen zoals je die hiernaast ziet.

Een dergelijke volgorde is ook het meest efficiënt. Houd er bovendien rekening mee dat elke groep 2 tot 3 minuten in beslag neemt. Dat lijkt wel erg lang, maar er staat bij wijze van spreken altijd wel een getuige te roken op een afgelegen plek.

Plan de groepsfoto’s ook niet direct na de ceremonie. De felicitatiedrang van je gasten is simpelweg niet te temperen ;)

  • Bruidspaar + familie bruid
  • Bruidspaar + beide families
  • Bruidspaar + familie bruidegom
  • Bruidspaar + getuigen
  • Bruidspaar + vrienden bruid
  • Bruidspaar + alle vrienden
  • Bruidspaar + vrienden bruidegom
  • Bruidspaar + alle (dag)gasten
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-046
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-047
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-048
0Tips-trouwfotografie-groepsfoto-049

Het feest

Een goed feest wordt steeds gezelliger naarmate de avond vordert ;) Mensen doen nog een 11e drankje, proberen nog even een keer de moonwalk en doen nog een praatje met de oom van de bruidegom. Als trouwfotograaf proberen we de sfeer van het feest vast te leggen, maar daarvoor is het niet per se noodzakelijk om de hele avond aanwezig te blijven.

Meestal is er op een bepaald moment tijdens het feest een centraal moment waarna het feest onverstoord doorgaat. Een openingsdans, het aansnijden van de taart, een samba band, een toost, etc, etc. Ons advies is doorgaans dat we nog een uur blijven ná dit moment om de sfeer van het feest vast te leggen.

0Tips-trouwfotografie-feest-050
0Tips-trouwfotografie-feest-066
0Tips-trouwfotografie-feest-051
0Tips-trouwfotografie-feest-062
Portfolio 2019 Trouwfotograaf NDSM Pllek 613
0Tips-trouwfotografie-feest-052
0Tips-trouwfotografie-feest-053
Portfolio 2019 bruidsfotografie openingsdans 996
0Tips-trouwfotografie-feest-056
0Tips-trouwfotografie-feest-065
0Tips-trouwfotografie-feest-057
0Tips-trouwfotografie-feest-059
0Tips-trouwfotografie-feest-061

Enjoy

Een beetje een inkoppertje, maar niet minder waar: laat het los en geniet ervan! “Eat, drink and be merry!” Dat is het leukste én het levert de mooiste foto’s op. Maar even serieus: geniet ervan!

0Tips-trouwfotografie-enjoy-064
0Tips-trouwfotografie-enjoy-065
0Tips-trouwfotografie-enjoy-066
0Tips-trouwfotografie-enjoy-067
0Tips-trouwfotografie-enjoy-068
0Tips-trouwfotografie-enjoy-069
0Tips-trouwfotografie-enjoy-070
0Tips-trouwfotografie-enjoy-071
0Tips-trouwfotografie-enjoy-072
0Tips-trouwfotografie-enjoy-073

Meer tips nodig? Of heb je misschien nog geen bruidsfotograaf gevonden?

Neem dan contact op voor meer informatie.

We zijn nog aan het verkennenHeel grootWe boeken het liefst meteen
Onze beschikbaarheid ook via sms/whatsapp ontvangen? Vul hier een telefoonnummer in! Dit is vooral handig aangezien emails in toenemende mate in spamfilters blijven hangen.